Корзина
65 отзывов
Визначення нітратів у фруктах та овочах – процедура не для бідних
Контакты
ЧП «Аналитика»
Наличие документов
Знак Наличие документов означает, что компания загрузила свидетельство о государственной регистрации для подтверждения своего юридического статуса компании или физического лица-предпринимателя.
+38038270-54-95
+38038276-21-90
+38067383-80-09
+38050436-31-21
+38044362-50-51
Менеджер
УкраинаХмельницкая областьХмельницкийул. Свободы, 729000
462532466anavik9
Карта

Визначення нітратів у фруктах та овочах – процедура не для бідних

Визначення нітратів у фруктах та овочах – процедура не для бідних

 

Визначення нітратів у фруктах та овочах – процедура не для бідних

Ще з дитинства кожен знає, що найкориснішими для здоров'я людини є свіжі фрукти й овочі. Але в сучасному світі через «закормлювання» сільськогосподарських земель нітратними добривами це твердження можна з легкістю перекреслити. Зрозуміло, що кожен хоче отримати вдалий і скороспілий врожай. Та чи буде він безпечним?

 

Відповідь однозначна - НІ!

 

Нітрати, що накопичуються в овочах і фруктах, здатні перетворюватися в організмі людини в нітрити. Саме останні є дуже небезпечними для нашого здоров'я. Вони викликають кисневий голод організму, негативно впливають на нервову і серцево-судинну системи, можуть бути причиною утворення пухлин у шлунково-кишковому тракті. Часте споживання нітратів, навіть у невеликих дозах, знижує в організмі вміст вітамінів і йоду.

 

Відповідно до норм ВОЗ, допустима добова норма нітратів для людини становить 5 мг на кожний кг ваги.

 

Сьогодні споживачам пропонується велика кількість експресних портативних приладів для визначення вмісту нітратів у продуктах харчування. На території України та Росії найбільш розрекламованими нітрат-тестерами є прилади фірми «SOEKS». Та, на жаль, це лише красива реклама, за яку доводиться сплачувати чималі гроші.

 

Відповідно до інструкції овочі або фрукти необхідно лише проколоти контактним зондом цього приладу і на дисплеї з'являться вже готові значення вмісту нітрат-іонів. І справді, значення є, а ось вірити їм не слід. Пояснимо чому.

 

Лабораторії НСФ «ОТАВА» було надано три однакових нітрат-тестери фірми «SOEKS» із проханням встановити, який з приладів визначає реальний вміст нітратів, оскільки в одному і тому ж фрукті кожен з них показував різні концентрації.

 

Фахівцями ОТАВИ було проаналізовано кожним із нітрат-тестерів 6 видів фруктів. У результаті для одного й того ж об'єкта було отримано зовсім різні показники вмісту нітратів. Тому як контрольний використали стандартний експресний метод визначення вмісту нітратів за ГОСТ 29270-95, п. 5 (результати наведено в таблиці 1).

 

Таблиця 1

Результати визначення вмісту нітратів у фруктах

 

Зразок

Вміст NO-3, мг/кг

Тестер № 1

Тестер № 2

Тестер № 3

Контрольний

метод

Норми1,

не більше

Зелене яблуко

20,3±0,7

21,3±1,3

37,7±3,5

3,9

60

Червоне яблуко

22,3±1,3

28,7±2,4

46,7±4,0

7,7

60

Груша

56,0±3,0

89,3±5,1

141,3±5,7

5,4

60

Апельсин

43,7±2,4

73,0±4,1

144,0±1,1

6,1

#

Мандарин

79,7±5,7

108,7±16,5

217,0±17,8

10,4

#

Кавун

125,3±37,1

157,7±33,2

201,3±21,1

5,3

60

1 Згідно з Нормами, Вимогами від 01.08.1989 р. № 5061-89 «Медико-біологічні вимоги і санітарні норми якості продовольчої сировини і продуктів харчування».

# норм щодо вмісту нітратів у цитрусових немає.

 

 

Отримані результати показали, що вміст нітратів у фруктах був завищений кожним із тестерів «SOEKS» у 5-40 разів.

 

Пояснення цьому досить просте. Річ у тім, що принцип роботи нітрат-тестерів «SOEKS» заснований на вимірюванні електропровідності середовища овочів та фруктів, на яку впливає не лише вміст нітрат-іонів, а всі присутні солі. Впевнитись в цьому може кожний - достатньо взяти будь-який овоч чи фрукт, поміряти в ньому вміст нітрат-іонів, потім посолити його і провести повторні виміри. У результаті показники зростуть у декілька разів, хоча вміст нітратів залишився тим же. Це підтверджує, що даний метод визначає не окремо вміст нітрат-іонів, а загальну кількість солей.

 

Та найгірше те, що фірма-виробник свідомо продовжує рекламувати і продавати так звані «нітрат-тестери». Хоча за даними Російського інституту споживацьких випробувань дослідження щодо якості роботи нітрат-тестерів «SOEKS» були проведені ще в 2010 р. Як контрольний метод застосовували ферментативний метод визначення нітрат-іонів.

 

Отримані результати свідчать про те, що прилади «SOEKS» доцільно використовувати для визначення загального вмісту солей, а не окремо нітрат-іонів. Інакше вміст нітратів буде завищений у 5-10 разів. З огляду на це на адресу виробника був надісланий запит із вимогою перейменувати ці прилади з нітрат-тестерів на солеміри. Проте у відповідь виробники ніяких пояснень надали, лише вказали на можливість помилки під час лабораторних досліджень. Та навряд чи можуть помилятися одночасно дві незалежні лабораторії у двох різних країнах при визначенні нітратів за двома різними методиками.

 

 

 

 

facebook twitter

Оксана Шевченко

Предыдущие статьи