Визначення нітратів у фруктах та овочах – процедура не для бідних
Визначення нітратів у фруктах та овочах – процедура не для бідних
Ще з дитинства кожен знає, що найкориснішими для здоров'я людини є свіжі фрукти й овочі. Альо в сучасному світі через «закормлювання» сільськогосподарських земель нітратними добривами це твердження можна з легкістю перекреслити. Зрозуміло, що кожен хоче отримати вдалий і скороспілий врожай. Та чи він буде безпечним?
Відповідь однозначна - НІ!
Нітрати, що накопичуються в овочах і фруктах, здатні перетворюватися в організмі людини в нітрити. Саме останні є дуже небезпечними для нашого здоров'я. Вони викликають кисневий голод організму, негативно впливають на нервову і серцево-судинну системи, можуть бути причиною утворення пухлин в шлунково-кишковому тракті. Частині споживання нітратів, навіть у невеликих дозах, знижує в організмі вміст вітамінів і йоду.
Відповідно до норм ВООЗ, допустима добова норма нітратів для людини становить 5 мг на кожний кг ваги.
Сьогодні споживачам пропонується велика кількість експресних портативних приладів для визначення вмісту нітратів у продуктах харчування. На території України та Росії найбільш розрекламованими нітрат-тестерами є прилади фірми «SOEKS». Та, на жаль, це лише красива реклама, за яку доводиться сплачувати чималі гроші.
Відповідно до інструкції овочі або фрукти необхідно лише проколіть контактним зондом цього приладу і на дисплеї з'єднання бути вже готові значення вмісту нітрат-іонів. І справді, значення є, а вісь вірити їм не слід. Пояснимо чому.
Лабораторії НСФ «ОТАВА» було надано три однакових нітрат-тестери фірми «SOEKS» із проханням встановити, який з приладів визначає реальний вміст нітратів, оскільки в одному і тому ж фрукті кожен з них показував різні концентрації.
Фахівцями ОТАВИ було проаналізовано кожним із нітрат-тестерів 6 видів фруктів. У результаті для одного й того ж об'єкта було отримано зовсім різні показники вмісту нітратів. Тому як контрольний використали стандартний експресний метод визначення вмісту нітратів за ГОСТ 29270-95, п. 5 (результати наведено в таблиці 1).
Таблиця 1
Результати визначення вмісту нітратів у фруктах
Зразок | Вміст NO-3, мг/кг | ||||
Тестер № 1 | Тестер № 2 | Тестер № 3 | Контрольний метод | Норми1, не більше | |
Зелене яблуко | 20,3±0,7 | 21,3±1,3 | 37,7±3,5 | 3,9 | 60 |
Червоне яблуко | 22,3±1,3 | 28,7±2,4 | 46,7±4,0 | 7,7 | 60 |
Груша | 56,0±3,0 | 89,3±5,1 | 141,3±5,7 | 5,4 | 60 |
Апельсин | 43,7±2,4 | 73,0±4,1 | 144,0±1,1 | 6,1 | # |
Мандарин | 79,7±5,7 | 108,7±16,5 | 217,0±17,8 | 10,4 | # |
Кавун | 125,3±37,1 | 157,7±33,2 | 201,3±21,1 | 5,3 | 60 |
1 Згідно з Нормами, Вимогами від 01.08.1989 р. № 5061-89 «Медико-біологічні вимоги і санітарні норми якості продовольчої сировини і продуктів харчування».
# норм щодо вмісту нітратів у цитрусових немає.
Отримані результати показали, що вміст нітратів у фруктах був завищений кожним із тестерів «SOEKS» у 5-40 разів.
Пояснення цьому досить просте. Річ у тім, що принцип роботи нітрат-тестерів «SOEKS» заснований на вимірюванні електропровідності середовища овочів та фруктів, на яку впливає не лише вміст нітрат-іонів, а всі присутні солі. Впевнитись в цьому може кожний - достатня взяти будь-який овоч чи фрукт, поміряти в ньому вміст нітрат-іонів, потім посолити його і провести повторні виміри. У результаті показники зростуть у декілька разів, хоча вміст нітратів залишився тим же. Це підтверджує, що даний метод визначає не окремо вміст нітрат-іонів, а загальну кількість солей.
Та найгірше те, що фірма-виробник свідомо продовжує рекламувати і продавати так звані «нітрат-тестери». Хоча за даними Російського інституту споживацьких випробувань дослідження щодо якості роботи нітрат-тестерів «SOEKS» булі проведені ще в 2010 р. Як контрольний метод застосовували ферментативний метод визначення нітрат-іонів.
Отримані результати свідчать про те, що прилади «SOEKS» доцільно використовувати для визначення загального вмісту солей, а не окремо нітрат-іонів. Інакше вміст нітратів буде завищений у 5-10 разів. З огляду на це на адресу виробника був надісланий запит із вимогою перейменувати ці прилади з нітрат-тестерів на солеміри. Проте у відповідь виробники ніяких пояснень надали, лише вказали на можливість помилки під час лабораторних досліджень. Та навряд чи можуть помилятися одночасно дві незалежні лабораторії у двох різних країнах при визначенні нітратів за двома різними методиками.
- ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ НОВИХ ПРИЛАДІВ НЕРУЙНІВНОГО КОНТРОЛЮ МІЦНОСТІ БЕТОНУДля неруйнівного контролю міцності бетону використовуються прилади, засновані на методах місцевих руйнувань (відрив зі сколюванням, сколювання ребра, відрив сталевих дисків), ударного впливу на бетон (ударний імпульс, пружний відскік, пластична деформація) та ультразвукового прозвучання.Повна версія статті
- Практичні поради щодо вибору аналітичних вагЛабораторні рахункові терези знаходять широке вживання у фармакології, в медицині, в хімічних лабораторіях, на підприємствах промислового комплексуПовна версія статті