Эти среды рекомендуются для определения и подсчета мезофильных и термофильных аэробных микроорганизмов в пищевых продуктах.
Dextrose Tryptone Agar (M092)
Рост Bacillus stearothermophilus
Состав**:
Ингредиенты
|
М092 грамм/литр
|
М122 грамм/литр
|
М913 грамм/литр
|
М914 грамм/литр
|
---|---|---|---|---|
Гидролизат казеина
|
10,00
|
10,00
|
10,00
|
10,00
|
Глюкоза
|
5,00
|
5,00
|
5,00
|
5,00
|
Калия гидрофосфат
|
–
|
–
|
1,25
|
1,25
|
Дрожжевой экстракт
|
–
|
–
|
1,00
|
1,00
|
Бромкрезоловый пурпурный
|
0,04
|
0,04
|
0,04
|
0,04
|
Агар-агар
|
15,00
|
–
|
15,00
|
–
|
Кінцеве значення рН
|
|
|
|
|
(при 25°С) 6,7 ± 0,2
|
|
|
|
|
** Склад вивірений і доведений до відповідності необхідним параметрам
Приготування:
Розмішати 30,0 г порошку М092, 15,0 г порошку М122, 32,3 г порошку М913 або 17,3 г порошку М914 в 1000 мл дистильованої води. Підігріти до кипіння для повного розчинення частинок. Стерилізувати автоклавуванням при 1,1 атм (121°С) протягом 15 хв.
Принцип і оцінка результату:
Вперше для культивування і підрахунку термофільних бактерій глюкозо-пептонний агар застосував Williams (1). В якості середовища загального призначення вона рекомендується американськими агрохимиками (2, 3). Модифіковані середовища (М913 і М914) є більш поживними, так як до їх складу введено дріжджовий екстракт і фосфат. Їх використовують для дослідження консервованих продуктів, цукру і крохмалю на термофільні бактерії, що викликають псування домашніх заготовок (квашень), наприклад, Bacillus stearothermophilus (4) и для исследования чашечным методом количества мезофильных и термофильных аэробов в подсластителях для замороженного десерта (5), а также для подсчета аэробных микроорганизмов в сиропах. Гидролизат казеина служит источником питательных веществ, глюкоза – источником энергии, а бромкрезоловый пурпурный – индикатором рН. Колонии продуцирующих кислоту микроорганизмов окрашиваются в желтый цвет. Чашки рекомендуется инкубировать при 55°С во влажной атмосфере в течение 48 ч. Ці середовища корисні для підрахунку термофільних і мезофільних мікроорганізмів в кашах, виробах зі злакових культур, сухофруктів, висушених овочів та спецій (6).
Контроль якості:
Зовнішній вигляд порошку:Гомогенний сипучий світло-жовтий грубий порошок.
Щільність готової середовища:Утворюється середовище, що відповідає за щільністю 1,5%-ному (М092 і М913) агаровому гелю.
Колір і прозорість готової середовища:Готове середовище має лілового забарвлення, злегка опалесцирует, якщо в чашках Петрі або пробірки формується гель.
Кислотність середовища:При 25°С водні розчини М092 (3,0% вага/об), М122 (1,5% вага/об), М913 (3,23% вага/об) або М914 (1,73% вага/об) мають рН 6,7 ± 0,2.
Культуральні властивості:Ростові характеристики референс-штамів через 48 год при 55°С.
Штами мікроорганізмів (АТСС)
|
Зростання
|
Колір колоній на агарі
|
---|---|---|
Bacillus coagulans (8038)
|
Хороший або рясний
|
Жовтий
|
Bacillus stearothermophilus (7953)
|
Хороший або рясний
|
Жовтий
|
Bacillus brevis (8246)
|
Хороший або рясний*
|
Жовтий
|
Примітка:
* незалежно від ферментації глюкози
Основні | |
---|---|
Виробник | HiMedia |
Країна виробник | Індія |
- Ціна: 1 ₴