Це середовище в якості диференціальної рекомендують для вивчення у грамнегативних бактерій кишкового походження здібності ферментировать глюкозу і лактозу, а також продукувати сірководень.
Склад**:
Інгредієнти
|
грам/літр
|
---|---|
Пептичний перевар тваринної тканини
|
15,00
|
М'ясний екстракт
|
3,00
|
Дріжджовий екстракт
|
3,00
|
Протеозопептон
|
5,00
|
Лактоза
|
10,00
|
Глюкоза
|
1,00
|
Заліза сульфат
|
0,20
|
Натрію хлорид
|
5,00
|
Натрію тіосульфат
|
0,30
|
Феноловий червоний
|
0,024
|
Агар-агар
|
15,00
|
Кінцеве значення ph (при 25°С) 7,4 ± 0,2
|
|
** Склад вивірений і доведений до відповідності необхідним параметрам
Приготування:
Розмішати 57,5 г порошку в 1000 мл дистильованої води. Прокип'ятити для повного розчинення частинок. Ретельно перемішати і розлити у пробірки. Стерилізувати автоклавуванням при 1,1 атм (121°С) протягом 15 хв. Остудити пробірки в такому положенні, щоб отримати скошену частину і стовпчик висотою 2,5 див.
Найкращі результати отримують на свіжоприготованою середовищі.
Не рекомендується застосовувати пробірки з кришками, що загвинчуються і флакони.
Принцип і оцінка результату:
Клиглер розробив середовище для диференціації бактерій тифо-паратифозної групи (1). Потім він провів оцінку цій середовища у поєднанні з подвійною середовищем Ресселя (2, 3). Bailay і Lacey (4) запропонували замінити індикатор Андреде на феноловий червоний, що дозволяє диференціювати грамнегативні бактерії по їх здатності ферментировать глюкозу і лактозу і продукувати сірководень. На агарі Клиглера можна відрізняти бактерії, ферментирующие і не ферментирующие лактозу, Salmonella typhi від інших сальмонел, а також Salmonella paratyphi А від Salmonella schottmuelleri і Salmonella enteritidis.
Тіосульфат натрію і сульфат заліза підсилюють утворення сірководню. Феноловий червоний – індикатор рН. Про ферментації глюкози свідчить жовтий стовпчик, лактози – жовтий скіс, про утворення сірководню – почорніння стовпчика. На агар Клиглера для попередньої ідентифікації засівають чисті культури з чашкових середовищ, наприклад, Агару Макконкі (М082), Вісмут-сульфітного агару (М027) або Дезоксихолат-цитратного агару (М065), Агару Сальмонела-Шигелла (М108).
Контроль якості:
Зовнішній вигляд порошку:Гомогенний сипучий світло-рожевий порошок.
Щільність готової середовища:Утворюється середовище, що відповідає за щільністю 1,5%-ному агаровому гелю.
Колір і прозорість готової середовища:Готове середовище має червоне забарвлення, прозора або злегка опалесцирует, якщо в пробірках формується стовпчик і скіс гелю.
Кислотність середовища:При 25°С водний розчин (5,75% вага/об) має рН 7,4 ± 0,2.
Культуральні властивості:Ростові характеристики референс-штамів через 18-24 год при 37°С.
Штами мікроорганізмів (АТСС)
|
Зростання
|
Скіс
|
Стовпчик
|
Газ
|
Сірководень
|
---|---|---|---|---|---|
Citrobacter freundii (8090)
|
Рясний
|
До
|
До
|
+
|
+
|
Escherichia coli (25922)
|
Рясний
|
До
|
До
|
+
|
–
|
Enterobacter aerogenes (13048)
|
Рясний
|
До
|
До
|
+
|
–
|
Klebsiella pneumoniae (13883)
|
Рясний
|
До
|
До
|
+
|
–
|
Proteus vulgaris (6380)
|
Рясний
|
Щ
|
До
|
–
|
+
|
Salmonella enteritidis (13076)
|
Рясний
|
Щ
|
До
|
+
|
+
|
Salmonella paratyphi A (5006)
|
Рясний
|
Щ
|
До
|
+
|
–
|
Salmonella schottmuelleri
|
Рясний
|
Щ
|
До
|
+
|
+
|
Salmonella typhi (6539)
|
Рясний
|
Щ
|
До
|
–
|
+
|
Shigella flexneri (12022)
|
Рясний
|
Щ
|
До
|
–
|
–
|
Примітка:
До ― утворення кислоти (жовтий колір);
Щ ― освіта лугу (червоний колір);
"+" ― позитивна реакція (почорніння);
"–" ― негативна реакція (середа без зміни).
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Виробник | Атма |
- Ціна: 676 ₴/кг