Кошик
62 відгуків
promo_banner

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 09:00 найближчого робочого дня (завтра, 17.06).

+380 (67) 383-80-09
+380 (96) 258-70-73
Комплексне оснащення лабораторій
Кошик

Комплект сит для визначення крупності, вирівняності зерна гречки

900 ₴

  • Під замовлення
clockВідправка з 23 червня 2024
Комплект сит для визначення крупності, вирівняності зерна гречки
Комплект сит для визначення крупності, вирівняності зерна гречкиПід замовлення
900 ₴
+380 (67) 383-80-09
  • +380 (96) 258-70-73
+380 (67) 383-80-09
  • +380 (96) 258-70-73
повернення товару протягом 14 днів за домовленістю

Комплект сит СЛ-200 для гречки діаметром 200 мм з оцинковки і нержавіючої сталі (8 звт, кришка, днище). З повіркою і без. Доставка по Україні

Визначення крупності, вирівняності зерна гречки

Технічні характеристики комплект сит СЛ-200 для гречки

Лабораторні сита СЛ-200 у комплекті являють собою плоску робочу поверхню з отворами певних форм і розмірів, яка укладена в обечайку, що виконує роль несучої конструкції сита. Робоча поверхня звт лабораторних в комплекті виготовлена з різних типів сіткових полотен (нержавіюча та поліамідна ситоткань). Обичайки може виконуватися з оцинкованого металу або нержавіючої сталі з діаметром 200 мм і висотою 50 мм.

Комплект сит СЛ-200 для борошна складається з:
7 звт СЛП-200 5,0; 4,8; 4,5; 4,2; 4,0; 3,8; 3,6 мм.
кришка СЛК;
піддону СЛД.

Комплекти сита лабораторних СЛ-200 для борошна можуть поставлятися з метрологічної атестації і без і випускатися в оцинкованому або нержавіючому виконанні. Можлива доставка комплекту звт СЛ-200 для гречка по Україні транспортними перевізниками.

 

Крупність і вирівняність зерна мають особливе значення при оцінці якості гречки. Згідно ГОСТ 19072-73, зерно гречки по крупності оцінюють шляхом визначення величини залишку на ситі з отворами діаметром 4,0 мм При технологічній оцінці сортів крупність зерна виражають розмірами отворів двох суміжних сит, на яких після просіювання залишається найбільша кількість його. У практиці селекції крупність найчастіше характеризують масою 1000 зерен. Плоди гречки вважаються дрібними, коли маса 1000 шт. менше 20 р. середніми — 20-22 р. великими — понад 22 р.

З крупністю зерна гречки тісно пов'язані умови і режим переробки зерна, а також вихід і якість крупи. Завдяки наявності порожнин між ядром і плодовими оболонками велике, добре виконане зерно швидше обрушується, обрушенные ядра легше виділяються, що забезпечує їх цілісність та високий вихід крупи-ядриці.

Крупність є сортовим ознакою, проте значно змінюється в залежності від грунтово-кліматичних умов.

Вирівняність зерна виражають сумою найбільших сходів з двох суміжних сит у відсотках до взятої навішуванні. Вирівняність тісно пов'язана з крупністю. Якщо зерно велике, то із збільшенням його питомої ваги в загальній масі поліпшуються і технологічні властивості сорту.

Крупність і вирівняність служать важливими показниками при оцінці якості крупи. Для визначення цих показників беруть 50-100 р. ядриці і розсортовують її на фракції за допомогою лабораторного набору сит з круглими отворами. Схід з кожного сита зважують і виражають у відсотках до взятої навішуванні. У найбільш цінних в технологічному відношенні сортів гречки крупа представляє в основному сход з сита з отворами діаметром 3,8 мм і більше.

Хід аналізу. При малій кількості зерна на ранніх етапах селекції крупність і вирівняність зерна гречки визначають вручну на наборі звт з рамками малого розміру з отворами 5,0; 4,8; 4,5; 4,2; 4,0; 3,8; 3,6 мм. При оцінці елітних рослин фракціонування піддають все зерно протягом 1 хв. Після цього підраховують кількість зерен, що залишилися на кожному ситі.

Крупність висловлюють розмірами отворів двох суміжних сит, на яких залишилося найбільшу кількість зерен, а вирівняність — вмістом цих зерен у відсотках до загальної їх кількості.Між показниками крупності і вирівняності, визначеними за кількістю зерен і звичайним ваговим методом, виявлена пряма кореляція (r=+0,95).

У зразків селекційного розсадника крупність і вирівняність також визначають вручну за кількістю зерен, але для аналізу виділяють з кожного зразка за 200 зерен.

При наявності достатньої кількості насіння крупність і вирівняність гречки оцінюють фракціонуванням наважки зерна 50-200 р. В державному сортовипробуванні оцінку крупності і вирівняності проводять за навішуванні 500 р. на спеціальних лабораторних решітних класифікаторах з набором сит з отворами діаметром 4,8; 4,2; 4,0; 3,8; 3,6; 3,4; 3,2 мм. Аналогічні навішування можна використовувати для оцінки сортів у попередньому і конкурсному сортовипробувань, але цей набір нерідко доповнюють ситом з отворами 5,0 мм і більше, а сита з отворами 3,4 3,2 мм виключають.

Для оцінки селекційного матеріалу на ранніх етапах селекціонером Н. Ст. Фесенко запропонована емпірична формула для розрахунку можливого виходу ядриці (Я) у відсотках:

де М1 — сход з сита з отворами 4,5 мм; М2 — те ж, розміром 4,2 мм; М3 — те ж, розміром 3,6—4,0 мм; П — плівчастість зерна, %.

Важливими показниками, що характеризують не тільки технологічні властивості, але і економічну цінність гречки, є коефіцієнт вилучення ядра і ставлення виходу ядриці до виходу просмикнула. Під коефіцієнтом вилучення ядра розуміють відношення загального виходу крупи до змісту ядра в зерні. Максимальне наближення цього показника до одиниці при високому відношенні виходу ядриці до виходу просмикнула характеризує високі технологічні властивості сорту. Наприклад, у поширеного сорту Богатир коефіцієнт вилучення ядра дорівнює 0,94, а ставлення виходу ядриці до виходу просмикнула становить 0,92.

Визначають також різниця розмірів плода і я д р а. Для цього від кожної з двох суміжних найбільших фракцій, отриманих при визначенні крупності і вирівняності зерна, відбирають по 10 зерен при аналізі окремих рослин і по 20 зерен при аналізі сімей. З допомогою пінцета звільняють їх від плодових оболонок. Ядра сортують на тому ж наборі звт, при необхідності доповнюючи його ситами більш дрібного розміру. Підраховують кількість ядер на кожному ситі. За отриманими даними розраховують середньозважені діаметри плодів і ядер і знаходять різниця їх розмірів за формулою

де Р — різниця розмірів плода і ядра, мм; Дп — середньозважений діаметр плодів, мм; Дя — середньозважений діаметр ядер, мм; а— число зерен в пробі;

— розміри отворів сит, на яких залишилося найбільшу кількість насіння, мм; — число ядер на кожному ситі;— розміри отворів сит, мм

Порівнюють отриману величину зі стандартом і проводять бракування селекційного матеріалу. Кращим у технологічному відношенні вважають зерно з різницею розмірів плода і ядра 0,8— 0,9 мм

Цей метод аналізу досить трудомісткий (за робочий день — 25-30 зразків), але він простий, не вимагає спеціального обладнання, зручний і застосовується на ранніх етапах селекції.

Результати записують за такою формою:

Визначення різниці розмірів плода і ядра

Завдання. Визначити крупність, вирівняність зерна гречки, різниця розмірів плода і ядра і розрахувати можливий вихід ядриці.

Обладнання і матеріали. Технічні ваги, набір сит з отворами діаметром 5,0; 4,8; 4,5; 4,2; 4,0; 3,8; 3,6; 3,4 мм в рамках 100x150 мм, картонні або пластикові тарілочки, пінцет, препаровальная голка.

 

Інформація для замовлення
  • Ціна: 900 ₴

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner